Kobes död väcker blandade känslor

Att bli duktig och elitsatsa på en idrott är som vilken arbetskarriär som helst, skillnaden är att du kan vara yngre än en nyexaminerad läkare eller toppadvokat. Kanske hinner du till och med lägga av med din idrottskarriär innan din kompis blir VD för det där nystartade företaget, något som kräver lika mycket disciplin och hängivenhet som att vara elitidrottare.

Min kurva genom min elitidrottskarriär pekade brant uppåt från jag var åtta tills jag var 18 år. Både fysiska och mentala bitar satte stopp och om vart annat har jag seglat ut och in i depressiva tider. Vem du än är som läser detta så kan du förmodligen känna igen dig i att just i dessa perioder är det oerhört viktigt med inspirerande förebilder. Genom att kolla på videos med Kobe Bryant bröts mörkret av en strimma ljus, något som gjorde att jag nästa dag åter igen kunde kliva iväg till träningen med ryggen rak och nya krafter. Deppiga perioder fick plötsligt någon slags mening och den bergochdalbana som jag både såg framför mig och i backspegeln fick en djupare innebörd. Kobe mfl lärde mig att inte vara rädd för att kliva utanför min ”komfort zone” och att det var resan som helhet som betydde något, inte bara slutmålet.

Inte helt problemfritt

Jag skäms över att jag nästan glömt 2003-2004 års anklagelser för sexuella övergrepp mot Bryant. Minnesbilden av den nu avlidna legendaren blir med ens aningen problematisk. En person vars handlingar inom idrotten enligt mig har varit magnifika överskuggas av just denna händelsen. Vad jag ska känna och tycka vet jag inte riktigt än. Att säga att jag inte bryr mig vore att ljuga. Att säga att allt Bryant uträttat som idrottsman, den plattform han byggt för idrott över lag totalt skall svartmålas vore också att ljuga.

Vi behöver fler förebilder

Enligt mig var Bryant en osjälvisk idrottsprofil, en person som var äkta i förhållande till sin idrott. Det var själva kärnan i basket som också var kärnan i hans karriär. Genom att titta på det senaste dygnets uppståndelse och sorg ser vi att en person som genom sin idrott fått mycket makt kan inspirera OM hen utövar sin makt på rätt sätt. Jag efterlyser därför fler idrottare som kan ge tillbaka till sina idrotter, lyfta huvudet från deras egna lilla bubbla och bidra med något gott som sträcker sig bortom idrottsliga resultat. Jag vill se riktiga förebilder som finns med där det behövs och som ställer upp för sin förening (!), OCH, jag vill framförallt se idrottare som med sin makt kan sprida sunda värderingar.

 

/SK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *